I Spanien er det først jul til Helligtrekonger

I Spanien er det først jul til Helligtrekonger

 

Mens vi danskere i januar for længst har lagt julen bag os, er det først til Helligtrekonger, at det bliver rigtig jul i Spanien.

Den 5. januar ankommer de Hellige Tre Konger til alle spanske byer og går med i optog gennem gaderne. I kystbyerne kan de ankomme fra havet. Eller de lander med helikopter. Det er ofte tre af byens prominente personer, der optræder som Kongerne – Los Reyes Magos. Alle byens børn kommer og ser optoget med deres forældre.

Helligtrekonger - en betydningsfuld helligdag i Spanien

Appelsiner og vand til kamelerne

Helligtrekongers aften, den 5. januar, stiller de spanske børn vand og appelsiner frem i vinduerne til De Hellige Tre Kongers kameler. Og hvert familiemedlem stiller en sko frem. Når børnene vågner om morgenen d. 6. januar, har De Hellige Tre Konger været forbi, ridende på deres kameler. Kamelerne har drukket vandet og spist appelsinerne, og der ligger kun appelsinskræller tilbage. Ved hver sko ligger der gaver fra Kongerne.

Den 6. januar spiser familierne den traditionsrige kage, Roscón de Reyes. Det er en tradition, som kan spores helt tilbage til Romerriget. Inden i kagen er der små figurer af Jomfru Maria og Josef – og så er der en hestebønne. Den, der får bønnen, skal betale for kagen.

kage til spansk helligdag d. 5. januar

Andre traditioner – andre helligdage – undgå forretningsaftaler på disse tidspunkter

Når man skal lave forretninger i Spanien, skal man være opmærksom på de katolske helligdage og traditioner. De ligger ofte på helt andre datoer, end vores danske helligdage gør. Desuden kan der være tale om lokale helligdage for byens helgen eller helgeninde.

 

Jeg kender til et firma, som var kommet til at lave en aftale om et forretningsbesøg i Spanien på en spansk helligdag. Man havde både booket flybilletter og hotelovernatninger. Så viste det sig, at besøget var planlagt på en spansk helligdag. Spanierne aflyste aftalen. Det kostede flere tusind kroner at ombooke fly og hoteller.

 

Kend kulturen i det land, du handler med

Denne historie viser, at det er vigtigt at kende kulturen i det land, hvor man laver forretninger. Også selv om det ”bare” er i Europa. De europæiske lande rummer mange forskellige kulturer, også inden for et enkelt lands grænser.

 

Der kan også være andre måder at gribe et forretningsbesøg an – en anden forretnings- og forhandlingskultur. Og andre krav til tøjstil, end vi har i Danmark. Man skal heller ikke tro, at alle taler engelsk.

 

Ønsker du viden om forretningskultur i Spanien?

Jeg kan rådgive dig. Ring 3048 6763.

Det første kvarters samtale er gratis.