Markedsføring i multimediesamfundet – 2

Markedsføring i multimediesamfundet – 2

Læg en markedsføringsstrategi

Visitkort2

Skal potentielle kunder huske dig?

Først skal du være klar over, at det tager et pænt stykke tid at løbe en ny forretning i gang. Eller at omlægge markedsføringen for din eksisterende virksomhed. Du skal have tålmodighed. Og så skal du lægge en strategi for din markedsføring.

Strategien er afhængig af dit budget og de varer eller ydelser, du sælger. Vi antager, at du sælger varer eller ydelser som direkte salg (ikke B2B). Din strategi kan være simpel eller kompleks, og den kan bestå af forskellige kampagner.

Du kan vælge mellem ”guld”, ”sølv” og ”bronze”.

Guldkampagnen

Guldkampagnen indeholder alle de muligheder, der findes – og som du selv kan finde på – for markedsføring på dit felt. Det er den, du kan benytte, hvis du står for ledelsen af et større budget.

Her taler vi om annoncer i aviser, tv og radio, videoer til facebook og youtube, presseomtale i alle medier, en superoptimeret hjemmeside med link til din facebookside, minikampagner med serier af nyhedsbreve, blogs og facebookopdateringer.

Her udnyttes det fulde markedsføringspotentiale. Men som du nok kan fornemme, så kræver det en masse planlægning. Som du ikke har tid til og måske heller ikke råd til. Derfor er det måske mere overskueligt med en variant af sølvkampagnen.

Sølvkampagnen

Her skal du vælge til og fra. Jeg giver et par eksempler.

Case 1: Et arrangement

Du skal holde et arrangement, som skal give noget synlighed for din forretning. Du planlægger en kampagne op til arrangementet. Du bestiller en avisannonce til 1-3 aviser, en radioreklame i ugen op til begivenheden og en pressemeddelelse, som udsendes til alle de lokale medier. Du sætter et stort skilt eller banner op ved din forretning og får trykt en folder til postkasserne i lokalområdet og laver nogle opslag på din facebookside.
Her er fravalgt tv-reklamer (de er for dyre), youtubevideo, nyhedsbreve og blogs (de kræver for meget tid).
Men du når ud til dine kunder gennem flere kanaler – og taler til dine kunder både med hjernen (artikler) og hjertet (historien om dig og din forretning), høresansen (radioen), synssansen (annoncen og skiltet + fotos på Facebook) og følesansen (den håndgribelige folder i postkassen). Med andre ord, så rammer du dine kunder på mange forskellige måder, fordi de forskellige dele af kampagnen understøtter hinanden.

Case 2: Årstidsbestemt reklamefremstød

Du vil lave et fremstød for din forretning, fx i anledning af foråret, sommeren, Halloween, vinteren, jul, januar, fastelavn, Valentines Day eller påske. Det skal være en treugers-kampagne.

Du sætter et stort skilt eller banner op ved din forretning, bestiller en avisannonce og en pressemeddelelse, som udsendes til alle de lokale medier.  Du lægger en konkurrence ud på din hjemmeside og linker til den fra din facebookside, og du opslår også dine tilbud i lokale køb- og salg-grupper på Facebook. Du opretter en annonce på Facebook, som kører alle tre uger.

Her er fravalgt tv- og radioreklamer (de koster for meget), youtubevideo, nyhedsbreve og blogs (de kræver for meget tid). Du har heller ikke lavet en folder (for dyrt og for meget tid). Du har også kun én avisannonce i. Til gengæld bruger du lidt penge på en facebookannonce.

Her når du frem til dine kunder gennem en smart kobling mellem dine digitale platforme: Din hjemmeside og din facebookside og de forskellige grupper, du er medlem af på Facebook samt de lokale netaviser. Og du kan koble det digitale sammen med det fysiske ved at lægge fotos ud af din forretning, dine varer eller dit banner. Samtidig bliver din markedsføring målrettet til lige præcis din målgruppe gennem designet af din facebookannonce. Til de kunder, der ikke er på Facebook, når du frem via avisannoncen og pressemeddelelsen, som bringes i lokale aviser som en artikel sammen med et foto af dig og din forretning.

Bronzekampagnen

Du har egentlig hverken penge eller tid til markedsføring. Men noget må der gøres, så dine kunder ikke glemmer, at du findes. Det er bedst, hvis du kan finde på en sjov idé eller historie, eller hvis der sker noget på denne årstid, som kan gøre din forretning aktuel.

Du kontakter en journalist og giver et interview, som handler om din forretning, og som er aktuelt af en eller anden grund. Når interviewet er blevet bragt i avisen, lægger du et link ud til det fra din facebookside og din hjemmeside. Du laver en konkurrence på din hjemmeside, som du linker til fra din facebookside. Du lægger nogle fotos fra din forretning ud på Facebook, kontakter dine venner via messenger eller mail og får dem til at dele dine fotos og din konkurrence.

Kampagne og strategi

Som du kan se, kan du føre kampagne på mange forskellige niveauer. Det vigtige er bare, at du husker at koble de forskellige kampagner sammen i en overordnet strategi. Beslut hvilken tid på året, du vil lave guld- eller sølvkampagne, og hvornår din markedsføring ”bare” skal køre på bronzeniveau.

Stadig i tvivl?

Sidder du nu tilbage med nogle ubesvarede spørgsmål? Eller skal du bruge et godt råd om en bestemt ting? Du er altid velkommen til at ringe. Det første kvarters rådgivning er gratis.

Ring til mig på tlf.nr. 3048 6763 – Det første kvarters samtale er gratis.